Meer

In coronajaar 2022 bestonden we 10 jaar. Yeah! We hebben met trots en een hoop lol een Kerst clip opgenomen.

Pas-op!

Leon Messing is de zanger, Achim Brücker de bassist en Roel Bolder de toetsenist. Zij zijn de ‘Azewijnse Godfathers’ van Pas-op!. Jos Schrauwen uit Doetichem is vanaf optreden nummer twee, drummer nummer twee en Twan Marcus uit Gendringen is al weer jaren gitarist nummer vijf.

Uit de hand gelopen hobby

Iedereen barst in lachen uit als de verhalen worden verteld. De verhalen van lang geleden toen de band ‘Pas-op!’ werd opgericht. De hele band staat gezellig een biertje te drinken na de repetitie op deze al vroeg donkere donderdagavond. De band repeteert vanaf de conceptie op deze vaste avond. “Maar pas op.” zegt Achim met zijn vaste stopwoordje, “We hebben even een tijdje op woensdagen gerepeteerd. Weet je nog? Toen een vorige gitarist een avondstudie volgde”. Wat dat betreft is het bij Pas-op! duidelijk. Het werk gaat voor. Allemaal hebben ze een vaste baan en deze hobby wordt geheel in vrije tijd voorbereid en uitgevoerd. Tot het professionele niveau dat de band zich nu tot standaard heeft eigen gemaakt. Plichtsgetrouw oefent Pas-op! elke week om in vorm te blijven voor de optredens die ze doen. En zeker nu, want ze staan voor hun jubileumconcert dat 18 december gaat plaatsvinden. Dat moet de bekroning worden van de fantastische jaren die de band achter de rug heeft. Maar de agenda begint zich ook al weer aardig te vullen. Net zoals vóór Corona, gelukkig maar. 2022 wordt een druk jaar zo lijkt het. De populariteit van de band blijft groeien in de streek.

10 jaar

“We weten niet wanneer het ophoudt,” zegt Achim, “dus we vieren gewoon dat we nog even doorgaan na 10 jaar spelen. En, het is bij uitstek een moment om onze dankbaarheid te laten zien” vervolgt hij. “We hebben zulke mooie optredens mogen doen. Dat vinden we bijzonder. Daarom geven we een receptie en een feest. Op de receptie nodigen we iedereen uit die ‘in zakelijke zin’ met ons als band te maken heeft gehad. Zeg maar onze klanten, de horeca en alle collega-bands en -muzikanten die we ontmoet hebben in de jaren. Een officieel samenzijn met ons netwerk ter ere van onszelf. Dat wordt lachen. Het feest de dag erna, ons jubileumconcert, wordt een fantastische show waar we voor onze fans alles uit de kast halen wat we hebben. Daar trekken we een hele week voor uit om het goed voor te bereiden.”

Wereldberoemd in Azewijn en omstreken

De mannen houden wel van een feestje en maken van elk optreden een vrolijke belevenis. Ze hebben intussen al heel wat lol gemaakt. Allerlei feestjes, partijen en kermissen in de regio. Nieuwjaarsdag in Mechgelen, Kerst in Silvolde, Paasvuur Etten, Knollenkermis in Netterden, de supporterskantine van de Graafschap en ga zo maar door. Maar de absolute hoogtepunten voor de band zijn Huntenpop, de Dakloze party in Silvolde, Battle of the Tribute bands in de DRU en Goeie Hemelvaartsdag in Huissen geweest. Op deze podia stonden ze met hun Snowpatrol Tribute. De band heeft wat dat betreft meerdere gezichten. Het repertoire houdt niet op bij de triviale popklassiekers. Vanaf het begin willen ze in hun repertoire ruimte nemen voor de muziek waar ze zelf van houden. De rest is natuurlijk voor het publiek. Dat levert altijd een hele interessante setlijst op. En dat blijkt te werken. Ze zijn daardoor ook uitgegroeid tot de professionele cover- en feestband die ze nu zijn.

Liefde voor muziek

Als muzikanten weten ze dat het allemaal niet vanzelf komt. Passie alleen is niet genoeg. Serieus repeteren is net zo belangrijk. Maar dat mag best relaxed zijn. Een wat langere pauze om een leverworst aan te snijden en herinneringen op te halen, moet kunnen. Het is 10 jaar geleden dat Leon en Roel met Achim in gesprek raakten op een feestje. Alle drie hadden ze al een hoop bandervaring en stonden elkaar te vertellen hoe mooi dat was. Leon had ooit met zijn eigen band ‘Transmission’ zelfs op Huntenpop gestaan om eigen nummers te laten horen. Achim had met ‘Verlof-A’ jarenlang succes en kende de kneepjes en de valkuilen van een coverband. Roel is als multi-instrumentalist overal te vinden in en rondom Azewijn waar muziek gemaakt wordt. Als vanzelf kwam de vraag “Zullen we iets beginnen, samen een Azumse band?”. Toen ieder die avond zijns weegs ging, riep Achim nog “En pas op, hè! Ik bel nog een keer écht op!”. En zonder het op dat moment te weten was met zijn stopwoordje de naam van de band bepaald. Leon was kort daarna jarig en dit werd aangegrepen om de plannen realiteit te maken. De drie vonden een drummer en gitarist bereid om wat liedjes in te studeren om op Leon’s feestje te spelen. En dat ging zo lekker dat ze de hele avond bleven doorspelen. “We hadden maar 5 nummers en we begonnen gewoon weer vooraan als we klaar waren. Iedereen vond het prachtig!”, lacht Leon. Het succes van die avond smaakte naar meer en er werd afgesproken om te gaan repeteren. De band moest nu ook definitief een naam krijgen, maar dat bleek niet makkelijk. Totdat het dreigement van Achim weer ter sprake kwam. Het werd “Pas-op!”. De lat werd meteen hoog gelegd en het repertoire groeide snel. Nog geen optredens, maar dat moest er wel van komen. Sterker nog, “Laten we dat gewoon zélf organiseren!”.

Het tweede optreden lang geleden

De datum werd geprikt op 17 december 2011 in het Aschwinhuus Azewijn. Groots moest het worden. Met heel veel geluid, heel veel licht en dus héél véél spullen. En dan is het gemakkelijk dat je al jaren serieus met je hobby bezig bent. Dan heb je de apparatuur gewoon in je garage staan. Achim’s zwager Hans Jansen zou het licht en geluid doen met de ervaring uit zijn eigen geluidsbedrijf. Alles geregeld, maar toen haakte helaas plotseling  de drummer af en de band zat met een probleem. Op goed geluk belde Achim Jos. Die kende hij nog uit Braamt. Jos drumt in meerdere bands, waaronder de Barghse Jonges. Nou, Jos wilde die avond wel even langskomen want het was nu effe rustig. Het klikte meteen en in een super enthousiaste repetitie vielen de puzzelstukje samen en wisten ze het zeker: “Dit gaat lukken!”. En nu 10 jaar later zijn ze vele fantastische ervaringen rijker en hebben dat eerste optreden meerdere keren ver overtroffen.

Blijvend dynamisch

Leon gebruikt het hele podium als hij zingt. Hij danst en springt en trekt het publiek mee in zijn beleving van de muziek. De rest van de band zorgt dat hij die ruimte krijgt. En dat werkt uiterst aanstekelijk. Bij Pas-op! is er naast lekkere muziek en een bak met licht, altijd ‘reuring’ op het podium.